Sunna Sari Mielipide voi muuttua, ajat voi muuttua, eilen olin ja tänään olen, huomisesta en tiedä, elämästäkin vain vähän.

Köyhän merkki

Koska köyhyys on minulle tuttua ja olen siihen perehtynyt mutia myöten, ajattelin siitä paria sanasta kirjoittaa. Tässä yhteiskunnassa yritämme olla tasaveroisia toistemme kanssa ja näyttää edes siltä ettei köyhä erottuisi siitä paremmin ansaitsevasta ihmisestä. Tosiasiassa se ei enää ole kovin mahdollista. Varsinkin lapsilla on kouluissa yhä vaikeampaa pysyä tasaveroisina niiden rikkaampien lasten rinnalla. Rikkaammalla lapsella on paremmat välineet, vaatteet, enemmän rahaa käyttää harrastuksiin ja köyhimmät lapset kokee kuristavaa tunnetta siitä ettei heillä ole mihinkään näihin tavallisimpiinkaan välineisiin minkäälaista mahdollisuutta.

Me eletään tässä yhteiskunnassa näennäistä elämää rinnakkain, se vaan aiheuttaa sitä katkeruutta ja jopa rasismia. Oikeastihan se ei ole edes rasismia vaan se on tunnetta siitä että jostain syystä toisia pidetään enemmän arvossa huolehtimiseen kuin toisia.

Se on aiheuttanut sitä puskista huutelua joka on sitten vaiennettu kuoliaaksi leimaten sen rasistiseksi. Paha olo vain kasvaa ja köyhemmältä vaaditaan yhä enemmän. Köyhän pitää osata elää  tässä yhteiskunnassa hyvää elämää ilman rahaa ja ruokaa. Köyhän pitää olla enemmän fiksu kuin yhdenkään hyvin menestyneen ihmisen. Köyhän täytyy olla avarasydäminen ja ajatella että toista vielä köyhempää pitää auttaa enemmän. Ei saa olla katkera jos valtio maksaa ulkomaalaiselle köyhälle vaikkapa 50 tuuman väritelevision samalla kun itse etsii kaveria joka lahjoittaisi vanhan putki telkkarin itselleen. 

Minä olen rutiköyhä ja alan kärsiä siitä että minua pidetään rahavarakkaana ihmisenä. Jos menen tavarataloon katseluostoksille, siis rahaahan minulla ei ole mitään ostaa. Myyjä tulee hyvin innokkaasti siihen palvelemaan vaikka kuinka yritän sanoa että minä vain katselen. En kehtaa sanoa suoraan että minä katselen vain ja haaveilen että olisipa minulla joskus rahaa ostaa tämmöinen ja tämmöinen vaate tai kodinkone ym. mitä nyt milloinkin joskus saattaisin jopa tarvitakkin.

Haluaisin että me köyhät velvoitettaisiin näkymään jo kauas, meille voisi kaikille antaa vaikka sellaisen köyhän ihmisen käsimerkin. Hihamerkki jossa olisi vaikka logolla tyhjä ruokakaupan pussi, kukkaro avoinna josta lentää kärpänen tai kuka ikinä minkälaisen logon keksiikin. Silloin saisin tallustella vapaana kuin taivaan lintu eikä kukaan tulisi minua ahdistelemaan tai yrittämään ostamaan mitään. Silloin osaisi kaupanmyyjäkin katsoa että ai , tuossa menee köyhä ei sille kannata uhrata aikaa myyntipuheillaan.

Se auttaisi myös siinä kun kulkisin köyhän käsimerkki kädessäni tunnistamaan minut rasistiksi, ei tarvittaisi erikseen käsimerkkejä rasisteille. Voitaisiin heti viedä kaikkinainen sananvapaus ja oikeus ilmaista omaa pahaa oloaan. Tai jos joku tällaisen käsimerkin omaaja jotain sanoisikin, voitaisiin sitä katsoa säälivästi, kateellinen köyhä rasisti, ei kannata välittää sillä jokainenhan tietää, että nämä ihmiset ovat vain kateellisia toisten hyvinvoinnista samaan aikaan kun ovat itse kiittämättömiä sosiaalipummeja.

 

Köyhän lapsille suosittelisin kuitenkin omia kouluja sillä tämmöiset käsimerkit koulussa lapsille olisivat jo ihan liikaa. Liikaahan meidän lapset ovat jo nyt kiusattuja köyhyytensä vuoksi. Köyhyys näkyy lapsien keskuudessa ilman merkkejäkin puuttuvilla hienoilla harrastuksilla ja vaatteilla sekä mielipahana toisten lasten paremmista välineistä ja oloista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Jos tämä loukkasi jotakuta niin se ei ollut tarkoitus, aina sitä kuitenkin jotakin loukkaa tahtomattaan.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Mitenkä sosiaaliset tuet pitäisi toteuttaa jotta eriarvostuminen pienenisi?

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Minulle sairaseläkeläiselle yh äidille riittäisi se että ruoan hinta pidettäisiin suht alhaisena ja että lapsilisäni voisin käyttää laspeni vaateostoksiin ja harrastuksiin, nythän on niin ettei se ole mitenkään mahdollista. Lisäksi tarvitsisin vammaisen ihmisen tukea enemmän kuin 59 euroa kk, mutta olen toki siitäkin kiitollinen.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Aika useinhan tuppaa törmäämään siihen että vanhemmat alkaa säästämään omista tarpeistaan jotta lapset ei kärsi. Väärinhän tuo on jos siihen joutuu menemään.

Minkäs verran sairaus aiheuttaa kustannuksia kuukaudessa ja meneekö siitä verot?

Sorry tämä uteliaisuus kun tuppaa olemaan taipumusta siihen =)

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Kustannuksia tuppaisi olemaan jos ostaisin kaikki lääkkeet mitä on määrätty, lisäksi tarvitsen viikottaisen avustajan, tuolla summalla se kaikki pitäisi kustantaa ja hoitokäynnit lääkärissiä ja sh hoitajalla, määrättiin jopa lääkkeenjako mutta ei mulla ole siihen varaa.

Minun vero % on 10 ja se mitä käteen jää menee tasan tarkkaan asumisen maksamiseen sekä ruokaan. Vaatteet etsittään sitten kirpputorilta jos siirtelen esim jotain lskua ja maksan sen sitten myöhemmin. Talvi tai kevätkenkiä varten pitää alkaa ajoissa säästämään.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Oletkos kuullut mahtaako noissa käytännöissä olla muutoksia eri kuntien välillä?

Tuohon jonkinlaiseen vastuun siirtämiseen törmää aika usein. Lääkäri määrää kaikkea "mukavaa" vaikkei potilaalla tule olemaan mahdollisuutta käyttää niitä. Yhteistyö ei oikein tunnu toimivan eri tahojen välillä.
Todella usein törmää siihen että ihmiset ei edes tiedä mihin tuliin heillä olisi mahdollisuus ja viranomaiset eivät välttämättä edes kerro niistä.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Nämä hoitotuet on valtion tukia eikä niitä kunnasta anneta. Tässä kunnassa tai missään kunnassa en uskalla mennä enään mihinkään sossuihin, siellä ruvetaan antamaan muuttoukaaseja sun muita kaikkea tämmöistä on käyty lävitse.

Jos se lapsilisä olisi sellainen tuki ettei sitä saisi ottaa tuloissa huomioon kun hakee toimeentulotukea niin asia olisi ainakin tässä perheessä toisin. En minä kuitenkaan ihan mielelläni ole edes sossutukia haluamassa, se käy luonnon päälle ja on tosi nöyryyttävää puuhaa varsinkin kun tietää että kunta käppyröi rahavaikeuksien kanssa.

Jos kodinhoitajat palautettaisiin kehiin niin moni asia olisi perheissä paremmin. On aika ihmeellistä että on varaa sijoittaa lapsi väliaikaiseen sijaiskotiin jos äiti on sairas ko mikä muttei ole varaa maksaa parituntista apua kotiin.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Tuohon muuten törmää järkyttävän usein. Kuntien mielestä vähäisen vapaa ehtoisen tuen antaminen on suorastaan "rikos" minkä takia kunta kerää itselleen loppuen lopuksi isomman laskun muuta kautta. Laskutaito ei aina asu kunnissa.

Omaishoidoissa on todella usein se tilanne että hoitaja uuvutetaan sillä ettei tueta sitä toimintaa niin loppuen lopuksi saadaan 2 potilasta yhden sijaan.

Peter Kreisler

Niin, ulkomaalaisten positiivinen syrjintä aiheuttaa suomalaisissa köyhissä vihaa, reaktio on aivan luonnollinen ja oikeutettu. Kaiken kukkuraksi suomalaisia köyhiä nöyryytetään lisää syyllistämällä rasismista jos ei suvaitse "pakolaisten" lorvailua ja valtion kustannuksella elämistä. Toki köyhiä pidetään tyhminä ja sivistymättöminä, erityisesti jos sattuvat kannattamaan perussuomalaisia, tämähän on hesarista jo moneen kertaan luettu.
Tuntuu, että valtion ja valtionvirastojen johdossa on kansamme todelliset sivistymättömät barbaarit ja kusipäät.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Juuri näin, ihmiset kirjoittavat netissä pahaa oloaan, sehän kumpuaa sieltä tunteesta epäoikeudenmukaisuudesta. Huojennusta näkyy aina kun lukee että jotain rajaa ollaan pistämässä mutta se ei ole vielä riittävää. En minä tosiaankaan ole mamuille kateellinen, en todella sillä olen oppinut lutviutumaan tässä elämässä. Ymmärrän vain tosi paljon niitä ihmisiä jotka elää kurjuutta yhä vaan. Sit kun joku saa esim työpaikan, on ihana ilo katsoa sen ihmisen uudelleen voimistumista ja tyytyväisyyttä.

Perheiden paha olo ei parane puhumalla vaan aidosti ottamalla ne perheet avun piiriin. Huostaanottojen pelossa ei enää uskalleta kertoa ongelmistakaan.

Heli Hämäläinen

Lääkityksen osalta keskustele lääkärisi kanssa, onko jokin lääke erityiskorvattava. Voi olla, että se on kokonaan korvattava, jolloin 3 euron maksulla saat 3 kk:n lääkkeet.

Samoin voit hakea vammaistukea.

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/09010...

Seurakunnilla on myös diakoniatyötä. Kuulut kohderyhmään.

t. Heli

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Osa lääkkeistä on erityiskorvattavia, osa ei, on monta eri sairautta jotka toinen toisiinsa vaikuttaa arkeen. Nyt on uusi hakemus korvattavuusleiman saamiseksi ja joo se sen erityiskorvattavuuden jälkeen ei ole mitenkään ongelmallista. Niinkuin olen monesti tässä elämässä todennut, itse tässä niinkin käppyröittee omien ongelmien kanssa mutta lapsi tarvitsee hiukka enemmän. On se hienosti alkanut lapsikin jo ymmärtämään ettei tässä ole mahdollisuuksia juuri mihinkään. Se vammais eli hoitotuki on se 59 euroa.

Oikiammin tässä voitaisiin puhua myös muistakin köyhyysloukkulaisista, minä olen vain yksi esimerkki. Olen oppinut suhtautumisellani pärjäämään enkä siis ruikuta, haluan vain että muut ihmiset ymmärtäisivät mistä paha olo oikesti kumpuaa.

Heli Hämäläinen

Jos ja kun olet sairauseläkkeellä, luultavasti olet oikeutettu myös henkilökohtaiseen perusvammaistukeen, joka on € 89 ja rapiat kuukaudessa.

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/16080...

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Se perusvammatuki on lapselle alle 16 vuotiaalle ja sekin hakemus on laitettuna, lapsikin on tässä sairastellut. Odotellaan...

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Minua auttaisi ja olen kuullut monen muunkin sairaseläkeläisen sanovan että olisi mieletön helpotus jos saisi tehdä vähän töitä. Että saisi vaikka satasen kaksi ylimääräistä. Työnantajia ei vain sairaita palkkaaman tahdo löytyä. Minä vaikka olen monen alan superammattilainen en kelpaa edes joululahjoja paketoimaan.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Köyhien asemasta jutellaan aina kovasti vaalien alla ja sit kun vaalit on ohitse kukaan ei ole kiinnostunut enään mistään. Milloin aletaan miettiä tai tekemään oikeita päätöksiä miten tätä köyhyyttä sitten poistellaan. Ei se ainakaan auta että syyllistetään osaa kansalaisista, on kummallista että voimalla ajetaan tupakki ym lakeja mut ei sitten sitä pahoinvoinnin poistamista mitenkään?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Olenko minä se "jolla on"?
Vai olenko se "jolla ei ole"?

Mielestäni juuri sinun kaltaisesi ovat niitä "jolla on", ja monet materian kyllästyttämät yhteiskunnan suurinta epäjumalaa, rahaa, palvovat ja sokaisemat niitä "joilla ei ole". Siinä pohdittavaa omasta mielestäni asian oikeasta perspektiivistä.

Lapsille on tärkeintä rakkaus, aito välittäminen ja turvallisuuden tunne. Perheet joilla on aikaa kaikkein tärkeimpään: Olla aidosti ja tietoisesti läsnä toistensa kanssa, ovat kaikkein onnellisimpia ja ennen muuta rikkaimpia.

Kaiken ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulisi olla yhteyskunnan priorisoinnissa, tärkeysjärjestyksessä, ensimmäisenä.
Siis "Ihminen etusijalle rahan valtaan ja yhteiskunnan mahtiin nähden", kuten Timo Soini saman asian ilmaisee.

edit. Yli 400 000 suomalaista popsii masennuslääkkeitä
http://yle.fi/uutiset/ohjelmat/aamu-tv/2011/08/psy...
Mistä tämä kertoo? Pahoinvointivaltiosta se kertoo.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Itseasiasa tästä köyhyydestä on oppinut osiltaan nauttimaankin. Sitä saa jotain alkukantaista tyydytystä kun on onnistunut hommaamaan viikon ruuat jostain halvalla ja jää rahaa pieneen ylellisyyteen lapselle. Olen hänelle luvannut aina jotain pientä vaikka aku ankka taskarin kun on ollut uhreana poikana.

Pienet ilot onkin muuttuneet suuriksi onnellisuuden tuojiksi. Eikä onneksi ole ollut tarvetta masennuslääkkeisiin sillä ei tässä ehi masentua lainkaan.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Tiedän hyvin myös, mitä on olla aidosti onnellinen jostakin hyvin hyvin pienestä. Silloin sitä osaa juuri oikealla tavalla arvostaa. Kaikkien olisi opettavaista joskus kokea tämä.

Käyttäjän harrihaavisto kuva
Harri Haavisto

Köyhyyden katsotaan tässä sarasvuo-Suomessa johtuvan poikkeuksetta laiskuudesta, tyhmyydestä tai rikollisesta luonteesta. Tällöin köyhyyttä ei edes haluta lievittää tai ymmärtää, sillä sellainen toiminta olisi ikäänkuin rikollisuuden suosimista. Pikemmin pyritään ajamaan köyhät ahtaalle, jotta nämä alkaisivat tuottaviksi ja ellei heistä siihen ole, niin kuolisivat pois joko oman käden kautta tai pikku hiljaa lääkkeiden ja terveyspalveluiden puutteeseen.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Mikä siinä on ettei voida yhteiskunnassa tehdä toimia ja päätöksiä että kaikki pärjää hyvin?

Miten nämä palveluiden ja kulutushyödykkeiden tuottajat kuvittelee pärjäävänsä kun yhä useampi joutuu jättämään ostokset väliin? Yhä pienempi porukka osallistuu tuotantoon?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Varsinkin lapsilla on kouluissa yhä vaikeampaa pysyä tasaveroisina niiden rikkaampien lasten rinnalla. Rikkaammalla lapsella on paremmat välineet, vaatteet, enemmän rahaa käyttää harrastuksiin ja köyhimmät lapset kokee kuristavaa tunnetta siitä ettei heillä ole mihinkään näihin tavallisimpiinkaan välineisiin minkäälaista mahdollisuutta."

Tuolla se juuri raaimpana näkyy. Rikkaitten kakarat eivät ymmärrä olla pöyhkeilemättä tavaroillaan. Se on kakaruuden ominaisuus, että uudella pöyhkeillään.

Köyhän pitäisi yrittää kasvattaa lastaan rehellisyyteen,- ja näin tottakai tekevätkin. Kun sitten sama kakaruus köyhän osalle lankeaa,- ja yrittää saada ilman rahaa saman, josta kunnioitusta kakara-kaveripiireissä jaetaan, alkaa sen saatanamoinen yhteiskunnan koneisto painamaan päälle.

Kokoomuspiireissä alkaa sen perkeleenmoinen kuorolaulu vanhempien vastuusta. Ikäänkuin kaikki paineet, jotka porvariSuomi kansalaisilleen,- ja varsinkin sen ymmärtämättömille kakaroilleen asettaa, olisivat köyhien vanhempien vastuuttomuutta.

Aikuinen rikas, kuten esim. Stefan Wallin (rkp),- ja Finnairin pääjohtaja Vehviläinen, sekä hänen kepulikaverinsa puolestaan juonilla tavalla pyrkivät piilottamaan varallisuuttaan hankkimalla sitä korruptiivisin keinoin.

Rikkaitten kakaroiden tavaratöykkiöt eivät aina ole ihan puhtaalla rahalla hankittua, kun se vanhemmilta on taskuun työnnetty.

Tämä on yhteiskunnassa totta tämäkin, vaikka se joku muuta väittäisi.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Kyllä ihan totta, joskus minulle on naurettu kun olen ehdottanut että köyhien kakarat pitäisi käydä omaa koulua mihin ei rikkaiden lapsilla olisi asiaa, silloin saisivat lapset elää ilman ulkoisia paineita ihan rauhassa.

Tämä mitä kirjoitit on niin totta ettei varmaan kukaan voi tähän ainakaan vastaväitteitä esittää.

Köyhyys ei ole laiskuutta eikä se ole kyllä tyhmyyttäkään, se vaan on oikeasti niin ettei kaikille ole olleet lähtökohdatkaan sellaiset että olisivat voineet suoraan alkaa rikkauksia keräilemään. Tosin kehotankin ihmisiä paneutumaan moniin muihin elämää iloa tuottaviin asioihin kuin rikkauksien haalimiseen.

Siinä vaiheessa kun ei ole enää varaa matkustella edes bussilla asioille saati tehdä lomareissuja voisi sanoa että on se vaan elämä ehkä liian kallista tässä maassa.

Toisaalta tuntuu ihmeelliseltä ettei tässä maassa tai muuallakaan maailmassa muka pystytä järjestämään tätä elämää sen hintaiseksi että siihen olisi kaikilla varaa.

Toimituksen poiminnat